19 Mart 2018 Pazartesi

EXCEL TEMEL İŞLEMLER



                                                         TEMEL İŞLEMLER


Excel de grafik , özet tablo, senaryo, fonksiyonlar, biçimlendirme araçları ve diğer özelliği kullanmak içiin verilere ihtiyaç vardır. Excel de yazılacak veriler her veri bir hücreye gelecek biçimde olmalıdır.Bu nedenle çok uzun metinler Excel de yazılavak çalışmaya uygun değildir.Örneğin , dilekçe, mektup, ve özgeçmiş gibi...

Veri Girişi : Excel de boş bir çalışma kitabı oluşturduktan sonara verileri girmeye başlayabilirsiniz Hücrelere girilen her bir değer Excel de veri olarak adlandırılır. Veriler , satır ve sütun alanlarının kesişimin den oluşan  hücrelere girilmelidir.Bu nedenle tabloları tasarlarken, hangi sütun da hangi alanların olacağına dikkat etmek gerekir.

Hücrelere girilen verilerin türleri metin, sayı , para birimi , tarih veya yüzde oranı olabilir. Hücrelere veri girerken, bir alana girilen verilerin ortak veri türünde olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin, Maaş olarak tanımlanan bir sütuna tarih veya yüzde oranı veri türünde bir değer yazılmalıdır.


Excel de hücrelere girilen metinler , eğer hücreye farklı bir hizalama düzeni uygulanmışsa daima sola hizalanır.  Hücrelere girilen sayı, tarih , para birimi ve yüzde  oranı gibi sayısal veriler ise hücreye farklı bir hizalma düzeni uygukanmışsa daima sağa hizalannır.

İlgili resim


Otomotik Doldur :
Excwl de hücrelerin sağ alt köşesine gelindiğin de oluşan ince artı işaretine doldurma tutamacı denir. Doldurma tutamacının amacı hücreleri hızlı bir şekilde doldurmak ve otomatik doldur özelliği kullanarak veri dizileri oluşturmaktır.

  • Hücreleri kopyala : Varsayılan olarak seçilir. Hücredeki verinin biçimin aşağıya doldurulmasını sağlar.
  • Serileri Doldur : A1 hücresinde yazan 10 rakamı yerine 11,12,13, şeklinde sayı dizisi yaratır .
  • Yalnızca Biçimlendirmeyi Doldur : Sadace hücre bçimlendirmesini sağlar .
  • Biçimlendirmeden Doldur : Hücre biçimlerini almadan sadece verileri doldurur.
 Azalan sıralama yapmak için doldurma tutamacı yukarı veya sağa sola sürüklenerek doldurma işlemi yapılmalıdır. Bu durumda doldurma işlemi yapılmalıdır. Bu durumda doldurma tutamacının altındaki veya sağında ki hücreye değer girilir.

Ay , Gün ve Tarih Doldurmak 

Excel ay gün tarih ve saatleri otomatik olarak doldurur. Herhangi bir hücreye bir ay adı veya bir gün adı yazıp istenen bir yöne doğru doldurna tutamacından sürüklediğinizde otomatik olarak doldurur.

excel de ay gün ve tarih ile ilgili görsel sonucu

NOT: Tarihleri doldurmak için de otomatik doldur özelliği kullanılabilir.


Kaynakça : https://support.office.com/tr-tr/article/excel-de-temel-g%C3%B6revler-dc775dd1-fa52-430f-9c3c-d998d1735fca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EXCEL HÜCRE BİÇİMLENDİRME

                                                         HÜCRE BİÇİMLENDİRME Excel de bir tablo veya metin oluşturdunuz, fakat bu hüc...